Borúra…derű? vagy inkább palacsinta!

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én nem értem ezt az időjárást. Nem a fűben kéne ülnünk minden szabad percünkben fagyival meg jeges limonádéval a kezünkben?? Mindenesetre ha már így alakult eszembe jutott egy régebbi cikkem az 11groundos időkből, mikor székeket festettünk és közben palacsintát sütöttünk. Íme hát:

A hunyadi téri festékboltban a következőket vettük:

– matt szürke zománcfesték

– matt lakk

– 4 színű színező paszta (ezzel azért vigyázzatok, mindjárt kifejtem miért)

– különböző méretű ecsetek és hengerek, hozzá tartozó tálkával

– csiszolópapír

Bármilyen fa bútort is festenétek le, tudni kell, hogy előtte minden felület csiszolást/ zsírtalanítást igényel. Szóval smirglit a kézbe és lehetőleg kültéren alaposan csiszoljátok végig az adott bútort. Ha ez megvolt, egy nedves ronggyal töröljétek át, hogy sehol ne maradjon rajta por és egy kis száradás után mehet a gurigálás. Kipróbáltunk egy nem megszokott módszert, amit így utólag nem feltétlen javaslok, de az eredmény zseniális lett. Mivel nem akartunk színkeveréssel kísérletezni és csak kis mennyiségű festékre volt szükségünk, így az erre amúgy nem alkalmas vízbázisú színező pasztát választottuk, amiből gyönyörű színeket találtunk, meg kutyultunk össze magunknak. Két rétegben szép is lett az eredmény, jött a film meg a whisky….Másnap viszont amikor lakkozni kezdtük, (szintén a hengerrel) el is kezdett lemászni a festék, egyáltalán nem meglepő módon. Emergency call az asztalosnak, aki hangos nevetés után lakk sparyt vagy a saját műhelyét javasolta megoldásként. Persze mi nem adjuk fel sose, szóval irány a festékbolt és lefújtuk biztos ami tuti két réteggel!

Íme a munkafolyamatok..

Lakkozásra várva

A végeredményre viszont reggelig várnunk kellett, amikor nekiláttunk a tökéletes amerikai palacsintás reggelinknek…és ha már itt tartunk jöjjön a recept a gastro élményért, melyetBébicsirkének köszönhetünk, Puskás előadásmódjában, Jutka menzateájával és végül az én házi lekvárommal meg egy kis nutellával. Túlzás nélkül tökéletes lett..

Ricottás-citromos amerikai palacsinta (hozzávalók – 15-20 db-hoz): 

  • 250 g ricotta
  • 3 tojássárgája, 2 tojásfehérje
  • 2-3 ek cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 100 g liszt
  • 2-3 ek tej
  • kevés olaj a sütéshez

Jó étvágyat szemnek és szájnak!